Stäng fönster Trelleborg kn, JORDBERGA 1:6 JORDBERGA SLOTT

Historik
Jordberga omnämns tidigast vid 1300-talets mitt. I den nuvarande trelängade slottsanläggningens norra flygel ingår delar av 1600-talets huvudbyggnad. Denna äldre anläggning ombyggdes radikalt vid 1800-talet under domkyrkoarkitekten C. G. Brunius ledning och fick sitt nuvarande barockinspirerade utseende vid en ombyggnad, ledd av den danske arkitekten H. Glaesel 1906-08. Slottsanläggningen är uppförd i sten i en våning med inredd vind och har mansardtak, täckt med glaserat tegel. Entrépartiet i mittlängans centrum utgörs av en tvåvånings trapphall med kopparklädd lanterninkrönt kupol. Fasaderna är putsade och avfärgade i vitt och gult. I byggnadsminnet ingår även några större ekonomibyggnader av sten, en loglänga från 1600-talet med stall samt kostallet, vilka fått sin nuvarande utformning av Brunius vid 1800-talets mitt. Vidare ingår Sjumannagården, en hellängad korsvirkesanläggning under stråtak, ursprungligen uppförd på 1700-talet och ett av de äldsta bostadshusen för godsets anställda.