Stäng fönster Östhammar kn, NORRSKEDIKA 5:16 GRANBO GÅRD

Historik
Gården Granbo är belägen i anslutning till Norrskedika gruva med utblick över Granfjärden, en innanfjärd till Östhammarsfjärden.
Granbo består av en huvudbyggnad, två flygelställda uthusbyggnader, ladugård, avträde och en större trädgårdsanläggning inklusive en stenbrygga mot Granfjärden.
Huvudbyggnaden i två plan med oinredd vindsvåning och två mindre källare är uppförd år 1870. Vid sekelskiftet år 1900 tillkom en glasveranda i två våningar på den västra fasaden. Byggnaden är uppförd på en hög stensockel med en stomme av liggande timmer som reveterats och avfärgats i en gulvit kulör. Hörnknutarna har markerats och utformats med kannelerade pilastrar. Såväl fasader som utvändiga snickerier är avfärgade i ursprungliga kulörer. Flyglarna lär enligt uppgift vara från 1700-talet och flyttade till gården vid dess anläggande på 1870-talet. De är opanelade och avfärgade i en ockragul kulör. Den norra flygeln har använts som ved-, förvarings- och mangelbod, medan den södra flygeln inrymmer drängkammare samt bak- och bryggstuga. Ladugården torde vara samtida med dessa byggnader men innehåller delar av en äldre timmerstomme med utkragad överdel samt flera äldre dörrar med ålderdomliga beslag. Byggnaden innehåller ladugård, lider och snickarverkstad.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Upplands län, 2000-11-24, Dnr 221-2035-00.