Stäng fönster Gotland kn, VISBY SLÖJDSKOLAN 2 KV SLÖJDSKOLAN 2

Historik
KVARTERET SLÖJDSKOLAN - Kvarteret Slöjdskolan består av en enda fastighet och ligger som en solitär på norra Klinten i Visby innerstads nordöstra del. Kvarteret ligger på Kyrkberget, alldeles ovanför domkyrkan, väster om Nygatan. Kvarteret började bebyggas under 1700-talet med små enkla trähus, likt övrig bebyggelse på och omkring Kyrkberget. Från 1782 började man dock riva trähusen som låg här, på grund av spridningsrisken vid eventuell brand till den närbelägna domkyrkan. Att det idag befintliga huset sedan fick byggas här berodde på att det byggdes i sten. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens fjärde kvarter med tomtnummer 64.

SLÖJDSKOLAN 2 - Fastigheten Slöjdskolan 2 är bebyggd med ett stenhus under tegeltäckt mansardtak som ligger med ena långsidan mot Nygatan och täcker hela tomtens yta. Huset uppfördes 1823 av Sällskapet DBW. Sällskapets fri- och fattigskola höll från början till i hyreslokaler i staden, men när elevantalet ökade var man i behov av ett nytt skolhus. Pengar till inköp av den lämpliga tomten på kyrkberget skänktes av handlanden Timotheus Segerdahl, som ville hugfästa minnet av sin son, handelsbokhållaren och löjtnanten vid Visby jägarkompani Johan Segerdahl, som 1818 omkommit i en olyckshändelse. Sonen var för övrigt en av stiftarna till Sällskapet DBW. Skolan lades ned 1842 då allmän folkskola infördes. 1848-1875 nyttjades byggnaden bland annat som småskola och lärarinnebostad. 1875 startade DBW och hushållningssällskapet en skola med slöjdundervisning för öns ungdomar, därav namnet Slöjdskolan. Fram till 1945, när Visby Stad köpte in fastigheten, hörde även Udden 1, där det tidigare låg ett virkesupplag och en smedja, till Slöjdskolan. När staden köpte fastigheten 1945 var det i syfte att riva byggnaden vilken betraktades som en skönhetsfläck, bland annat av Drätselkammaren. Svårigheten med att inrymma slöjdskolans verksamhet i andra lokaler medförde dock att byggnaden fick stå kvar. Inom några år hade dess kulturhistoriska värde börjat diskuteras, en långbänksdiskussion som räddade huset från rivning. Yrkesskolan blev kvar i lokalerna till och med 1956 och 1959 byggdes huset om från slöjdskola till elevhem för pojkar. 1959 ändrades även fastighetsbeteckningen, från Slöjdskolan 1 till nummer 2. 1993 genomfördes ytterligare en ombyggnad innan byggnaden blev inkvartering för gästforskare vid Östersjöns Författar- och Översättarcentrum.