Stäng fönster Strömsund kn, VÅGDALEN 1:39 M.FL. LÖVÖNS GAMLA VATTENKRAFTVERK

Historik
Lövöns gamla vattenkraftverk vid Fångsjöns utlopp strax ovanför Ulriksfors togs i drift någon gång mellan åren 1904-10 under namnet AB Per Holms Elektricitetsverk. År 1904 har ovan angivits som kraftverkets byggnadsår, med det har inte gått att med säkerhet fastslå. Handlingar, som skulle kunna precisera byggår och ansvarig byggmästare, har inte gått att få fram. Kraftverkets första maskinaggregat ersattes av ett nytt på 1920-talet. Regulatorn till kraftverkets nu äldsta maskinaggregat har årtalet 1910.
År 1904 inkom agronomen och industrimannen Ulrik Holm med en skrivelse till Hammerdals tingslags häradsrätt om anhållan om syn på den plats där han hade för avsikt att uppföra dammbyggnader och ett kraftverk. Till Länsstyrelsen inkom enligt brevdiariet den 24 juli 1907 en remiss från Kungl. Maj:t angående skrivelse från Ulrik Holm om att få framdra elektricitetsledningar (eventuellt från kraftverket på Lövön).
Ulrik Holm var son till Per Holm, som ofta ansetts vara kraftverkets byggherre. Vem av de två som initierade planerna på kraftverket går inte att säga, men det är ändå mest sannolikt att Ulrik Holm var drivande vid tillkomsten av kraftverket, inte minst p.g.a. faderns ålder.

Ur byggnadsminnesbeslut 2002