Stäng fönster Växjö kn, DÄDESJÖ 1:2 M.FL. DÄDESJÖ GAMLA OCH NYA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan är uppförd 1793-94 som gemensam kyrka för Dädesjö och Eke. Beslut om omfattande tillbyggnad av den gamla kyrkan togs 1778 i samband med K Majts resolution om sammanslagning av församlingarna. Resolutionen om sammanbyggning överklagades men fastställdes 1779 på nytt. 1792 beslutade man att uppföra en helt ny kyrkobyggnad på andra sidan landsvägen mitt för den gamla kyrkan och kyrkogården efter ritningar av Olof Tempelman. Som byggmästare anlitades Lars-Magnus Ekelund från Skirö. För murningen svarade murmästare Håkan Krasse från Alseda. Kyrkan invigdes 1796 av av biskop Olof Wallquist. Av den gamla kyrkan bevarades långhuset, som användes som magasin fram till 1906, då den inlöstes av staten med tanke på de unika medeltida takmålningarna.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med tresidigt avslutat korparti. Orienterad i norr-söder med tornet i norr. Sakristia i öster. Ingång genom tornet samt på den västra långsidan vid övergången mellan långhus och kor Separat ingång till sakristian. Planen följer 1792 års ritning. Sakristian är dock här placerad mitt på den östra långväggen med motstående portal i väster. Uppförd av sten, putsad och vitkalkad. Slätputsade lister runt fönster och ingångar. Taktäckning av kopparplåt.

EXTERIÖR - Exteriören är oförändrad. Speciellt karaktäristisk är tornets huv av 1700-talstyp, som går tillbaka på ritningen från 1780. Tempelmans ritning från 1792 visar däremot en monumentalt utformad lanternin , krönt av obelisk, klot och tupp. Även vissa andra förenklingar i fråga om detaljerna gjordes i förhållande till 1792 års ritning.

INTERIÖR - Interiören är kraftigt förändrad både i fråga om inredning och färgsättning. Altaret och altarringen härrör från renoveringen 1902. Den stora altartavlan, visande "Kristi himmelsfärd", är däremot utförd 1816 av Emanuel Limnell. Den arkitektoniska inramningen är utförd efter ritning av Limnell och Johan Christian Serén 1817. Som altarprydnad användes under mellanperioden den gamla kyrkans altaruppsats från 1705. Denna är nu placerad på den västra långväggen. Predikstolen från 1600-talet härrör likaså från den gamla kyrkan. Denna ersattes 1817 av en ny predikstol, vilken borttogs vid renoveringen 1902, då den gamla återinsattes och renoverades. Den nuvarande läktarbarriären med målningar av Hans Brachwagen från början av 1700-taket är likaså övertagen från den gamla kyrkan. Då den uppsattes 1902 blev den dock kraftigt kompletterad och till stora delar nymålad. Kyrkorummets nuvarande färgsättning tillkom vid renoveringen 1967.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993