Stäng fönster Älvkarleby kn, ÖSTANÅN 32:1 ÄLVKARLEBY KYRKA

Historik
Älvkarleby kyrka består av rektangulärt långhus med polygonalt kor, sakristia i norr och vapenhus i söder. Den vitputsade kyrkan är uppförd av natursten, med tegel i omfattningar och gavelrösten. Sakristian och koret är murade i tegel. Långhuset täcks av ett sadeltak, som är valamt över koret. Vapenhuset har sadeltak, över sakristian ett pulpettak. Kyrkorummet nås via vapenhuset. Öster om kyrkan står en klockstapel, som fick sitt nuvarande utseende 1834. Kyrkan äldsta del är långhuset, som påbörjades 1478 och stod färdigt 1489. Vapenhuset är troligen ursprungligt. På grund av befolkningstillväxt i socknen började man bygga ut kyrkan på 1690- talet, och 1702 stod det nya tresidiga koret klart, med ett gravkor för socknens bruksherrar under golvet. Vidare ersattes den senmedeltida sakristian av en ny sakristia i norr, och över koret tillkom en liten takryttare, som togs bort 1829. Kyrkans utseende präglas av byggnadsverksamheten i början av 1700-talet. De förändringar som skett därefter har främst rört interiören. Vid en restaurering 1890-91 under ledning av arkitekten Ekholm framtogs de medeltida valvmålningarna i långhuset. Väggarna försågs med schablonmålningar, beroende på att de gamla målningarna var svårt skadade. Koret dekorerades med ornament i samma stil som medeltidsmålningarna. Sidoläktarna från 1772 togs ner, och ny bänkinredning, orgelläktare och predikstol tillkom. 1964-65 gjordes en grundlig renovering, bl.a. rengjordes kalkmålningarna och nya golv lades i gången och koret. Vidare återtogs det senmedeltida altarskåpet som altarprydnad.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1999