Stäng fönster Sigtuna kn, HAGA KYRKA 1:1 HAGA KYRKA

Historik
Haga kyrka är belägen norr om Sigtuna i närheten av Granviken. Murarna är av gråsten med tegel i gavlarnas rösten. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare rakt avslutat kor i öster. I norr står en vidbyggd sakristia och i väster en tillbyggnad som troligen utgör ett påbörjat torn, men som idag fungerar som vapenhus. Kyrkan är putsad både ut- och invändigt samt har sadeltak täckt av plåt. Byggnadshistorien är objekt för skilda tolkningar. Efter en renovering på 1970-talet framlades ett förslag till historik tolkning. Det går ut på att sakristian skulle vara den äldsta delen av kyrkan och tidigast anslutits till en träkyrka. Efter dess rivning kan det nuvarande korpartiet ha tillkommit och sist långhuset. Dess medeltida takstolar är bevarade. Den sista etappen av kyrkans uppförande omfattar den tillbyggnaden i väster, ett vapenhus i söder samt valvslagning, troligen 1400-talets första hälft.. Den smala triumfbågen utvidgades och ombyggdes till en stor vid öppning av tegel. Kyrkans byggnadshistoria sträcker sig alltså från 1200-talet fram till början av 1400-talet. Ett huvud från en medeltida skulptur är inmurat på portalens utsida. Framställer Sankt Erik eller Sankt Olof och härrör troligen från 1400-talets slut. Den slutna bänkinredningen är från 1763. Delar av målade bänkskärmar från 1600-talet ingår. Vapenhuset revs 1781. Den På 1780-talet byggdes också orgelläktaren i väster. Den senaste renoveringen utfördes 1974-75 och omfattade bl.a. omputsning både ut- och invändigt, renovering av inredningen samt borttagande av takteglet från början av 1900-talet, vilket ersattes med plåt. Under ännu äldre tider har taken varit spåntäckta. Kyrkan har idag en medeltida karaktär med en interiör som även präglas av den fasta inredningen från 1700-talet.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996-1999