Stäng fönster Örnsköldsvik kn, MO 35:1 MO KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Grunden av sten till en ny kyrka lades 1824 och åren därpå fullföljdes byggnaden i timmer efter av ÖIÄ år 1825 godkänd ritning, troligen upprättad av Simon Geting. Bygget leddes av dennes son Lars David. Kyrkan invigdes 1826. Tornet tillbyggdes och hela kyrkan panelkläddes 1830. Ingången till kyrkogården pryds av stegport i trä med strålsol i bågen.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär kyrkobyggnad med kor och smalare sakristia i öster, torn i väster. Huvudingång genom tornet, sidoingångar mitt på långsidorna. Separat ingång till sakristian upptagen 1965.
Byggd i liggtimmer, ut- och invändigt klädd med stående vitmålad panel. Sockeln putsad. Tornet byggt i korsvirke med panel. Takbeläggning ursprungligen spån på näverunderlag, därefter tegel och numera kopparplåt.

EXTERIÖR - Ritningen från 1825 har följts. Långhusets fasadpanel indelad av pilastrar mellan fönstren. Över alla tre ingångarna överljusfönster med fronton. Tornet avslutad med fyrsidig lanternin. Tornets och lanterninens tak pryds av konsolfriser (saknas på ritningen). Sadeltak över långhuset, separat valmat tak över sakristian.

INTERIÖR - Inredningen i vitt och guld huvudsakligen från 1880-talet präglar interiören. 1831 beskrivs interiören som enkel vitmålad, med altare med ett träkors ställt framför dekormålning på väv, predikstol och bänkar pärlgrå utan utsmyckning. Altarväggen utformades 1880 av Fredrik Wil-helm Scholander med en grund nisch inskriven i en större båge, buren av pilastrar. I nischen ett förgyllt kors med svepduk och törnkrans på en illusorisk klippa. På rundbågens krön vilar Lammet med segerfana inom molnkrans. I korväggens övre parti en grisaillemålning med Jerusalems stad av Yngve Lundström 1930. 1881 ersattes den gamla predikstolen, som övertagits från Nätra kyrka, med en ny ritad av Scholander.
Öppna bänkar i tre kvarter från 1880, liksom läktare och orgelfasad, allt ritat av Scholander. Orgelverket byggt samma år av P L Åkerman. Läktarunderbyggnad med samlingsrum och förråd. Välbevarat vapenhus med tunnvalv med målade kassetter.