Stäng fönster Umeå kn, SOFIEHEM 4:5 ÅLIDHEMS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Ålidhemskyrkan i Umeå reser sig på en kulle omgiven av tallar och i närheten av modern bostadsbebyggelse. Kyrkan byggdes 1973 av Ragnar Wiksten Byggnads AB efter ritningar av Carl Nyrén.

Kyrkan utgör östra delen av en anläggning med lägre församlingslokaler i väster. Komplexet har rektangulär form. Byggnaden är uppförd av trä klätt med faluröd panel som utformats olika på fasadernas övre och nedre delar. Taket är platt och täckt med plåt. Västra kyrkväggens övre parti är helt glasat. Ingången återfinns i söder och leder förbi sakristian in i kyrkorummet. Interiörens tak och väggar är panelklädda. Taket är obehandlat och har synligt bjälklag. Väggarna har horisontal, tvådelad fältindelning med nedre fältet obehandlat det övre marmorerat i blått. Dess marmoreringar liksom de på dopfunt och predikstol är utförda av Åke Pallarp. Sittplatserna utgörs av fast bänkinredning i furu. Som altarprydnad fungerar en vävnad av Anna-Lisa Odelqvist-Kruse.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1997

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Ålidhemskyrkan är högt belägen på hälleberget, omgiven av tallar, men i nära anslutning till bostadsområden och centrumbebyggelse.

Den är byggd i trä. Formen är rektangulär med ett platt plåttak. De faluröda fasaderna varieras genom att träpanelen utformas olika på den övre och den nedre halvan. Den västa fasadens övre del är helt uppglasad. Den södra väggen, som rymmer entrén, har fått två, asymmetriskt placerade, rektangulära fönster. Sammanbyggd med kyrkan är en lägre församlingsdel. Den fristående klockstapeln i bruntjärat trä är ritad av arkitekten.

Invändigt är taket klätt med obehandlad träpanel, och bjälklaget är synligt. Väggarna är uppdelade i två horisontella fält; det nedre fältets träpanel är obehandlad, medan det övre marmorerats i blått. Golvets marmor och klinkers är lagt i ett rutmönster. Den fasta bänkinredningen är utförd i ofärgat trä.

Marmoreringarna på väggar samt predikstol och dopfunt är utförda av Åke Pallarp. Altarväggens textil är ett verk av Anna-Lisa Odelquist-Kruse.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.