Stäng fönster Borgholm kn, EGBY KYRKA 2:1 EGBY KYRKA

Historik
Den lilla Egby kyrka, belägen i ett område med viktiga våtmarker, består av ett långhus, ett smalare kor med absid, en sakristia vid korets norra sida samt ett torn i väst. Absidkyrkans murar är från 1100-talet, sakristian troligen från 1300-talets början. 1818 tillkom det lanterninkrönta tornet, och långhus och kor byggdes om; förändringar vid vilka de uppgjorda ritningarna inte följdes helt. Långhus och kor har ett gemensamt, brutet tak; det nedre fallet vid koret är dock något brantare. Murarna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. En ingång i väster leder in i kyrkorummet.

Långhus och kor bildar en enhetlig, hög, tunnvälvd sal, smalare i öster, men utan någon skiljande triumfbåge. altartavlan flyttades till den södra väggen vid renoveringen 1959, och altaret, ett i ursprungligt skick bevarat medeltida stenaltare, rensades från 1700-talets trähölje.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995