Stäng fönster Haninge kn, SUNDBY 7:55 ORNÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ORNÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Österhaninge senast 1607 (stundom betraktad som kapellförsamling).

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en moränhöjd i ett kuperat landskap väster om Kyrkviken. Intill kyrkan finns skola, hembygdsgård och bibliotek. Socknen ligger i Stockholms skärgård.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: 1652 byggdes ett träkapell med sakristia. Ett gravkor i tegel tillbyggdes 1771 för familjen Rosir på Sundby. Under 1700-talet tillkom också ett vapenhus genom att kyrkan förlängdes åt väster. När kapellet brunnit 1881 återstod endast gravkorets tegelväggar. Gravkoret står nu med ett tillbyggt litet torn på den gamla kyrkplatsen.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING -

II: Den nuvarande kyrkan uppfördes i trä 1883-85 (-86 enl. Schnell) efter ritningar av arkitekt Per Ulrik Stenhammar. Ritningarna är kopior av arkitektens ritningar för Gillhovs kapell i Hackås, Jämtland. Kyrkan är rektangulär med sakristia bakom altaret.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är vitmålad och har ett torn med lanternin med spira, vilket liksom resten av byggnaden har sadeltak. Ingång genom tornet. Kyrkorummet är täckt av ett plant trätak, över altaret hänger en målning från 1930 av Gunnar Söderman som också tillverkat dopfunten 1931. Kyrkan målades om invändigt 1985.