Stäng fönster Arboga kn, HOLMSÄTTER 1:77 GÖTLUNDA FD KYRKOHERDEBOSTAD

Historik
Den första gråstenskyrkan i Götlunda uppfördes under medeltiden som en försvarskyrka. Denna revs i början av 1740-talet och den idag vitputsade barockkyrkan uppfördes på samma plats åren 1744-47. Götlunda kyrkby är välbevarad och omfattar två generationers prästgårdar, sockenstuga, sockenmagasin, f.d. arrendegård och ett par förrådsbyggnader.
Byggnadsår för Götlunda f.d. kyrkoherdebostad kan inte med säkerhet fastställas, men 1600-talets senare del är ett allmänt antagande som uppgivits i Länsmuseets prästgårdsinventering från 1976.
När den yngre prästgården hade uppförts och tagits i bruk år 1847 kom den äldre kyrkoherdebostaden att användas som ekonomibyggnad och enklare bostad. I salen inreddes bagarstuga, köket mot nordost blev tvättstuga och kamrarna mot västra gaveln blev bostad om ett rum och kök. Idag har byggnaden renoverats, under antikvarisk kontroll, för att kunna användas till församlingshem. Dagens exteriör är i hög grad resultatet av förändringar under 1800-talet. Då påbyggdes huset till 1 ½ våning, ytterväggarna brädfodrades och nuvarande fönster insattes. Fasaden är klädd med falurödfärgad locklistpanel med gråvita knutlådor. Sadeltaket är täckt med enkupigt tegel. Ytterdörren är en ursprunglig tvådelade plankdörr med profilerade brädor i rutmönster, målad i en ockragul nyans. Fönstren är tvådelade med spröjs med ockragulmålade bågar och gråvita foder. Beslagen är troligen från 1700-talet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västmanlands, 2003-07-02, Dnr 423-225-89