Stäng fönster Flen kn, FORSSA KYRKBOL 3:1 FORSSA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FORSSA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger centralt på sörmländska sjöplatån. Kyrkan ligger vid Forssaån, som mynnar i Kyrkviken i sjön Uren i ett starkt kuperat landskap med uppodlade smala sprickdalar. Forssa kyrka är belägen på en höjd och dominerar, tillsammans med klockstapelns originella, klockformade huv, det kringliggande landskapet.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan består av ett rektangulärt långhus, ett något smalare, rundat kor (dock med rak altarvägg), vapenhus i söder och sakristia i norr. Skillnaden mellan sakristians och långhusets murtjocklek kan tyda på att sakristian ursprungligen hörde till en träkyrka uppförd under 1200-talet. Denna möjliga träkyrka lämnade plats för den nuvarande rektangulära stenkyrkan under slutet av 1200-talet eller 1300-talets första hälft. Mot medeltidens slut tillkom vapenhuset. Magnus Palmstierna Malstanäs lät 1708 uppföra ett gravkor i öster, som också fungerade som kyrkans högkor. Sakristian utvidgades 1762.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den sadeltäckta kyrkan präglas av kontrasten mellan de enkla, vitputsade medeltida partierna och det lejongula karolinska koret. Det inre av kyrkan, belyst av stickbågiga fönsteröppningar, nås genom det välvda vapenhuset. Långhuset täcks av troligen aldrig dekorerade stjärnvalv från 1400-talet. Även interiört kontrasterar koret med kupolvalv, pilastrar, bjälklag och draperimålning.