Stäng fönster Eda kn, JÄRNSKOGS KYRKA 1:1 JÄRNSKOGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - JÄRNSKOG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger nära gränsen till Norge söder om Koppom på en höjd ovanför Kölaälven i ett skogslandskap med spridda odlingsytor. Den nuvarande stenkyrkan uppfördes vid Beted, ca en km i nordostlig riktning från den gamla kyrkplatsen. Den medeltida ödekyrkogården är belägen tätt intill Kölaälven och ca 100 m söder om vägen till Östervallskog. Platsen markeras med en minnessten.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Belägen på annan plats (JÄRNSKOGS KYRKPLATS). Medeltidskyrkan var uppförd av trä, men i övrigt av okänd utformning. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i öster och torn i väster. Kyrkan uppfördes 1695-99, västtornet stod färdigt 1729 och sakristia tillbyggdes 1835.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade både ut- och invändigt. Långhuset täcks av ett brant sadeltak, valmat över den tresidiga östmuren. Västtornet fick sin befintliga, nyklassicistiska överbyggnad efter ritningar daterade 1854. Ingången är förlagd i väster. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv. Interiörens och den fasta inredningens färgsättning förändrades 1883, men vid restaureringar åren 1930 och 1949, den sistnämnda med Einar Lundberg som arkitekt, har avsikten varit att återställa dess ursprungliga karaktär. Altaruppsatsen och predikstolen är båda utförda av Isak Schullström 1746.