Stäng fönster Tanum kn, SMEDSERÖD 1:4 SVENNEBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995: SVENNEBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Svenneby nya kyrka är avskilt belägen på en terrass avskilt från bebyggelsen och med utblick över åkermarken i dalgången och bergen i söder och väster.ca 1 km norrut strax utanför Smedseröd. Ett församlingshem (1990) ligger omedelbart norr om kyrkan. Prästegården ligger ca 1,5 km nordväst om nya kyrkan. Pastorsexpeditionen ligger ca 1 km sydost om gamla kyrkan, vid Hogslätt. Båda kyrkorna ligger på impedimentmark med anknytning till smala dalgångar som leder ut mot kusten. Svenneby socken ligger den bohusländska kusten Sotefjordens mynning och landskapet är typiskt för mellersta Bohuslän; flacka uppodlade dalgångar växlar med låga och karga urbergsmassiv.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Svenneby nya kyrka uppfördes 1912-1915 ungefär en km norr om ortens kvarstående medeltidskyrka. Ritningar utfördes av John August Uddgren och bearbetades av Adrian Crispin Peterson. Murarna formar ett långhus med smalare, tresidigt avslutat kor i öster (som även innefattar en med skrank avskiljd sakristia), vapenhus i norr samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Nygotisk kyrka med stenbeklädnad. Vid en restaurering 1937 efter förslag av arkitekt Axel Forssén igensattes vissa fönster. Ingång i väster via tornets bottenplan, som fungerar som vapenhus. Ingång för menigheten sker även via ett vapenhus vid norra långhusmurens mittparti. Kyrkorummet täcks av ett flackt trätunnvalv, i nuvarande form från restaureringen 1937. Koret erhöll ett hjälmvalv. Samme arkitekt ledde arbeten 1953 varvid interiören ommålades och läktarunderbyggnaden i väster tillkom. 1963 utfördes arbeten i koret under ledning av professor Erik Lundberg. Det ursprungliga sakristieskranket med spetsgavlar mot sakristian erhöll då en ny färgsättning. Den äldre altartavlan ersattes av ett träkors. 1975-77 års restaurering leddes av arkitekt Uno Söderberg och omfattade främst ommålning av interiören och flyttning av skärmväggen. Kyrkans bänkinredning är öppen.

Äldre altartavla, utförd av Hulda Andersson i Kville omkring 1915 som en kopia av en av Rafaels madonnor. Predikstol: korgen samtida med kyrkan, ljudtaket nytillverkat 1937. Dopfunt av granit, 1963. Ritad av Erik Lundberg.