Stäng fönster Gotland kn, VISBY PRIORN 3 KV PRIORN 3

Historik
KVARTERET PRIORN - Alldeles väster om domkyrkan S:ta Maria ligger kvarteret Priorn. Det är ett av stadens största kvarter och relativt oregelbundet i formen. Kvarteret avgränsas i norr av Smedjegatan, i nordost av Biskopsgatan, i sydost av Västra Kyrkogatan, i söder av Skolgatan, i sydväst av S:t Drottensgatan och i väster av S:t Hansgatan. I kvarteret ingår idag tio fastigheter, däri-bland stadens till ytan största, Biskopsgården, Priorn 2.
Kvarteret utgör det område i Visby där en boplats under stenåldern var belägen. Det äldsta vägsystemet tycks ha påverkat det nuvarande kvarterets läge och sträckning. Från medeltiden är kvartersbilden oklar, men dagens kvarter har sannolikt motsvarats av flera mindre med mellanliggande gränder. Ingen av dessa är dock idag kända. Kvarteret var under medeltiden tätt bebyggt med stenhus, dock sannolikt inte helt fullbyggt. I kvarteret finns några av Visbys mer intressanta hus med medeltida murverk bevarade. Formen på kvarteret är sedan år 1646, enligt den karta som då ritades, i stort sett oförändrad. Kartan från år 1697 visar en tomtindelning som i stort motsvarar dagens.
Kvarteret dominerades, då som nu, av Biskopsgården och hela kvarteret har sedan medeltiden tillhört eller varit nära sammankopplat med kyrkan. Runt omkring kvarteret ligger -ruinerna efter flera av stadens kyrkobyggnader, vilket har påverkat verksamheten här. Från 1500-talet och ända fram till 1980-talet har, förutom den kyrkoinriktade, även undervisnings- och skolverksamhet förekommit.
PRIORN 3 - I nordöstra hörnet av kvarteret ligger Priorn 3, mot Västra Kyrkogatan i sydost och Biskopsgatan i nordost.
Tomtindelningen har varit densamma sedan åtminstone 1697, men kan även ha varit oförändrad sedan medeltiden. På kartan från 1697 omnämns fastigheten med nummer 137. I slutet av 1700-talet och fram till 1930-talet hade den fastighetsbeteckningen S:t Hansroten IV:18. Därefter fick den sin nuvarande beteckning Priorn 3.
Fastighetens användningsområde har varit skiftande, trots dess läge i det av kyrkoverksamhet präglade kvarteret. Det är oklart vad fastighetens byggnader hade för funktion under medeltiden.Vid 1600-talets slut fanns här en stadsgård med stall och lada, medan fastigheten under 1700-talet kom att fungera som residens för landshövdingen. I fastigheten ingår idag två byggnader, ett bostadshus och kyrkans pastorsexpedition.
Med långsidan invid Biskopsgatan ligger det L-formade bostadshuset. Byggnaden härrör till stor del från medeltiden. Dess medeltida delar består i öster av en tvåcellig byggnadskropp med två tunnvälvda rum, i väster av en encellig byggnadskropp med källare samt av en vinkelbyggnad i söder. Övervåningens delvis betydligt tunnare murar indikerar ett senare byggnadsskede. På 1790-talet fungerade byggnaden som temporär förläggning för tyfussjuka sjömän. Sedan bedrevs industriverksamhet på fastigheten, innan en skola för fattiga, kallad Drottning Desiderias skola, etablerades under 1800-talet. Skolverksamheten pågick i drygt ett sekel, fram till 1980-talet då huset byggdes om och kom att innehålla hyreslägenheter.
Den andra byggnaden är kyrkans pastorsexpedition, som 1959 ersatte en riven stallbyggnad.