Stäng fönster Vadstena kn, MARIA 2 M.FL. GAMLA HOSPITALET (FD BIRGITTAS SJUKHUS)

Historik
Gamla hospitalsbyggnaden i Vadstena färdigställdes 1861 på platsen för en äldre anläggning av samma slag. Byggnadens yttre form och huvuddelen av rumsinredningen har bevarats oförändrad till våra dagar.
Byggnaden består av fem huvuddelar: fondbyggnaden, två stamflyglar och två sidoflyglar. Fondbyggnaden och stamflyglarna är byggda utan källare och i två våningar. Fondbyggnadens övervåning upptas av en kyrksal. Sidoflyglarna är byggda i en våning och är försedda med källare.
Till den arkitektoniska helhetsbilden hör också den djupa gården med kalkstensgångar, gräsmattor, rabatter och en damm. Gården avgränsas mot gatan av en mur med tre öppningar.
Den djupa gården, de sparsamt smyckade fasaderna, den enhetliga och strikta användningen av formelementen, den monumentala kyrkofasaden samt orienteringen mot klosterkyrkan gör Gamla hospitalet till ett byggnadsverk av stor originalitet och av hög konstnärlig kvalitet.
Anläggningen karaktäriseras som en av landets bäst bevarade äldre sjukhusbyggnader. Kyrkan är en av de ytterst få anstaltskyrkor av denna typ som bevarats i så autentiskt skick.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Östergötlands län, 1989-10-27, Dnr 221-2289-88