Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Karlskrona kn, KRISTIANOPEL 10:14 KÖPMANNAGÅRDEN I KRISTIANOPEL (JOHANNESSONSKA GÅRDEN)

Historik
Köpmannagården, även kallad den Johannessonska gården, ligger mitt i Kristianopel vid Storgatan. Mot gatan ligger det långa bostads- och lanthandelshuset där handel har bedrivits sedan 1700-talet, då gården ägdes av handelsmannen O. Busch. Han övertog gården efter sin far, Anders Busch. Bakom byggnaden ligger en idag med gräs övervuxen stenlagd gårdsplan omgärdad av ekonomibyggnader, ett större magasin och flera lägre enkla byggnader såsom vedskjul, bykstuga, förråd och en verkstad. På gården finns även en liten bakstuga, där bageri bedrivits från tidigt 1700-tal fram till 1938. Flera av Köpmannagårdens drag är typiska för köpingsbebyggelsen och är idag en gård inom det gamla stadsområdet som sammanfattar den historiska bebyggelsen tydligast.
På 1820-talet ägdes gården av handlaren Carl Holmberg från Karlskrona. Hans äldsta dotter Beata Marie Louise och hennes man Johan Petter Johnsson tog över rörelsen. Gården gick i arv till Salomon Helander. Helander var även landstingsledamot och i början av 1900-talet var det han som ledde köpingens invånare i ett energiskt försök att hejda den negativa utvecklingen.
Omkring 1920 sålde Helander till köpman Wictor Olander. Både Helander och Olander var även skeppare med egna handelsskepp. Sonen Harry Olander tog så småningom över och 1945 såldes gården och lanthandeln till de nuvarande ägarna.
Sedan 1960-talet har lanthandeln endast varit öppen sommartid och 1995 stängdes lanthandeln för gott.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 2003-11-16, Dnr 432-3590-02