Stäng fönster Östersund kn, TENNISHALLEN 1 ÖSTERSUNDS TENNISHALL

Historik
Östersunds tennishall uppfördes 1937 efter ritningar av stockholmsarkitekten Cyrillus Johansson. I sin ursprungliga form bestod anläggningen av den halvcylindriska tennishallen med omklädningsrum, vaktmästarbostad och klubbrum inrymda i en envånings länga intill. Byggmästare var C.O. Nilsson.
Lawn-tennis introducerades i Sverige omkring 1880 och spelades på utomhusbanor under sommarhalvåret. För att möjliggöra spel året om uppstod snabbt ett behov av särskilda tennishallar. Den första tennishallen byggdes i Stockholm 1895-96. Åren därefter uppfördes tennishallar på flera håll, i många fall med Torben Grut som arkitekt. Gruts speciella intresse för tennishallar ledde fram till en teoretisk grund för hur en sådan borde utformas. De viktigaste kriterierna för en god inomhusbana var en jämnt belyst rymd och lugna obelysta väggar och tak.
Idéerna förverkligades i den s.k. B-hallen i Stockholm, som uppfördes 1923-24. B-hallen blev internationellt känd och fungerade länge som modell för utformningen av tennishallar. Här användes för första gången självbärande limträbalkar, som tvärställdes över banorna. Efter att B-hallen färdigställts, utarbetade Torben Grut typritningar för tennishallar. Under 1920- och 30-talen uppfördes flera tennishallar i Gruts anda, dvs. halvcylindriska, hangarliknande byggnader.
I Östersund tillämpades en variant på Gruts idéer, där de självbärande limträbalkarna löper i en båge längs med banan i stället för på tvären. Långsidorna har stora fönster som är spröjsade i ett dekorativt rutmönster. Långsidorna är i övrigt täckta med liggande faluröd träpanel på förvandring. Taket löper långs med banans kortsidor ända ner till marken på ena sidan, och ner till längan med omklädningsrum på den andra. Taket är täckt av papp.

Ur byggnadsminnesbeslut 2000