Stäng fönster Flen kn, HELGESTA 4:1 HELGESTA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – HELGESTA-HYLTINGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Uppgått i Helgesta-Hyltinge 1994. Befolkningstalen avser Helgesta.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger på den centrala sörmländska sjöplatån. Kyrkan ligger på Båvens östra strand, där Ådösund mynnar i Kyrkfjärden. Till prästgården nordväst om kyrkan leder en allé och i öster ligger Helgesta gård.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus, ett smalare, rakt avslutat kor i öster, sakristia norr om koret samt vapenhus i söder. Långhuset, vars plan är något skev, och koret stöttas av strävpelare. Den ursprungliga kyrkan uppfördes sannolikt under 1100-talets senare hälft. Kyrkans förlängning österut bör ha inträffat omkring år 1300, och vapenhuset tillfogats under 1400-talet. 1764 vidgades kyrkan mot norr nästan till dubbla bredden, och en ny sakristia byggdes i öster. Den medeltida sakristian raserades. Den nya sakristian omändrades vid en genomgripande restaurering 1902 till kor och en ny sakristia, sedermera något utvidgad, placerades norr om den äldre.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har ett enkelt yttre, med vitputsade murar och sadeltak. Under vapenhusets takfot, i portalen samt omkring det lilla fönstret vid vapenhuset finns målade dekorationer i tegelrött. De kan ha tillkommit i samband med att familjen Heland anordnade vapenhuset som gravkor på 1680-talet. Kyrkans inre nås genom västportalen och genom vapenhuset, i vilket en trång romansk portal leder in i långhuset. Långhuset, belyst av stickbågiga fönsteröppningar, täcks av ett trätunnvalv med ett plant mittparti. Vid restaureringen 1902 målades taket med scener från Bibeln. När man 1951 åter restaurerade kyrkan täcktes det illa medfarna måleriet över för eventuell framtida konservering. Exempel på detta måleri är synligt i vapenhusets historiserande valvdekoration. Om sekelskiftets renovering vittnar vidare den öppna bänkinredningen, triumfbågen och det därinnanför belägna välvda koret.