Stäng fönster Kalmar kn, SKANSEN 2 VILLA SKANSEN

Historik
Villan uppfördes 1883 på platsen för bastionen S:t Erik eller Skansen. Av byggherren, konsul J O Roosval, placerades den alltså enligt tidens anda på historisk mark; dåtidens historiker ansåg nämligen - något överdrivet - att Skansen spelat stor roll i stadens historia. Tidigare hade det förmögna borgerskapet sommartid flyttat ut från Kvarnholmen till s k trädgårdar utanför vallarna. Nu introducerads villan som bostadsideal för de affärsmän, redare och industrimän som hade de ekonomiska möjligheterna. Villa Skansen blev stilbildande i Kalmar, vilket ledde till flera uppdrag för arkitekten, J W Löfmark,
Byggnaden är uppförd av reveterat trä i två och en halv våning under plåttak. Båda långfasaderna har framspringande, gavelkrönta mittrisaliter; huvudfasaden har en utbyggd fröstuga och trädgårdsfasaden har en tresidigt avslutad utbyggnad med altan. Även på kortsidorna finns utbyggnader; den en är ett cirkelrunt trapphus. Fasaderna är avfärgade i vitt.
Mellan 1914 och 1962 tjänstgjorde villan som skola och därefter fram till 1985 som länsmuseets kansli. Numera inrymmer den bostäder.