Stäng fönster Flen kn, KOMMINISTERN 6 M.FL. LILLA MALMA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LILLA MALMA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i utkanten av Malmköping, i den norra delen av sörmländska sjöplatån, mot det tidigare militära övningsområdet Malma hed. Läget är lågt i landskapet nedanför Plevnahöjden i en sluttning ned mot Malmaån.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett långsträckt långhus med tresidigt avslutat korparti i öster, korsarm och sakristia i norr, samt vapenhus av samma bredd som långhuset i väster. Av den ursprungliga kyrkan från omkring 1200 kvarstår långhuset. Längre fram under medeltiden, ovisst när, revs det ursprungliga koret, kyrkan förlängdes mot öster och omvandlades till salkyrka med sakristia i norr. Mot medeltidens slut tillbyggdes ett vapenhus i söder. 1711 försågs kyrkan med ett för landskapet unikt provisoriskt timrat kor, som kom att stå kvar ända till 1897. 1714 uppfördes även en ny sakristia, på den gamlas plats. Muren till denna genombröts vid mitten av 1700-talet och därigenom utvidgades kyrkorummet. Sakristia inrättades i stället i vapenhuset. 1872 revs det f.d. vapenhuset, och en ny sakristia uppfördes i norr. Sakristian utvidgades ytterligare något vid en genomgripande ombyggnad 1897. Då revs även träkoret och ett nytt tresidigt korparti av tegel tillkom. 1957 tillbyggdes vapenhuset i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan täcks av sadeltak. Mellan långhuset och det något lägre, valmade kortaket är en av trappgavlarna från 1890-talets ombyggnad bevarad. Rundbågiga fönsteröppningar genombryter de vitputsade murarna. I sydfasaden är även medeltida fönster- och dörröppningar synliga. Den stora portalen i sydfasaden leder in till 1957 års tillbyggnad, med vapenhus och andra utrymmen, och vidare in i kyrkorummet genom den 1746 upptagna portalen i den gamla västfasaden. Interiören präglas av valven, dels senmedeltida i det ursprungliga långhuset, dels snarlika valv slagna 1897. Från detta år härrör även valvens schablonmålningar samt den öppna bänkinredningen.