Stäng fönster Norrköping kn, DAGSBERG 3:4 DAGSBERGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - DAGSBERG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Krokek utbruten under 1500-talet.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i det fornlämningsrika sprickdalslandskapet vid ett vägkors 10 km öster om Norrköping. Från kyrkan har man vid utblick över ett småkuperat landskap ofta med berg i dagen. Kyrkan är väl synlig i landskapet. Fragment av tidig gravvård av s.k. Eskilstunatyp har påträffats vid kyrkan. På kyrkogården finns ett bårhus. Runt kyrkan finns en byliknande bebyggelse innehållande jordbruksfastigheter samt pastorsexpedition och församlingshem jämte f.d. skola och f.d. ålderdomshem. Prästgård vid Stenbro. Riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN - RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, torn i väster och vapenhus i söder (nu i bruk som sakristia). Vid utgrävningar 1958-61 framkom under den nuvarande kyrkan spår efter den äldsta stenkyrkan (ATA), sannolikt uppförd under äldre medeltid. Den bestod av ett långhus med smalare, rakslutet kor. Ett sekundärt tillbyggt torn har funnits i väster. Vid en ombyggnad, troligen under 1300-talet, ersattes det ursprungliga koret av ett korparti av långhusets bredd och en korsarm byggdes i norr. Under 1400-talets senare hälft utvidgades långhuset åt norr och korsarmens norra mur inlemmades i det då tillkomna rektangulära kyrkorummets mursträckningar. En då befintlig sakristia fick dock kvarstå i kyrkorummets nordöstra del. Dessutom tillkom ett murat vapenhus med trappgavel på sydsidan, det ännu befintliga, och kyrkorummet valvslogs i två skepp (kalkmålningsfragment från valvribborna tillvaratogs vid restaureringen 1958-61). Under 1770- och 1780-talen ersattes det medeltida tornet med det nuvarande. Sakristians murar mot kyrkorummet revs. Vapenhuset fick istället funktion som sakristia. I samband med dessa genomgripande förändringar nedtogs också de medeltida valven.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har sadeltak, tornet en svängd huv. Långhusväggarna är försedda med stora, rundbågiga fönster. I den nuvarande kyrkan ingår medeltidskyrkans södra vägg med den ursprungliga sydportalen. Huvudingången går nu genom tornets bottenvåning. Vid restaureringen 1958-61 ersattes kyrkorummets flacka trätunnvalv av ett plant kassettak och en orgelläktare från 1890-talet revs. Koret har ett par smalare fönster på ömse sida om altartavlan, som är förskjuten åt norr i förhållande till rummets mittaxel för att bereda plats för en kororgel vid sydöstväggen. Även kyrkbänkarnas längd är asymmetriska för mittgången skall löpa rakt mot altaret, bänkkvarteren är slutna. Foten till en medeltida dopfunt är bevarad. Barockpredikstolen, med de fyra evangelisterna, härrör också från gamla kyrkan. Altartavlan är målad av Per Hörberg och tillkom 1807.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - bakom altartavlan finns en draperimålning utförd i samband med ombyggnaden 1777.