Stäng fönster Ängelholm kn, HJÄRNARP 7:1 HJÄRNARPS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Byggd 1842-42 efter ritningar av Carl Ståhl. Som ledare för bygget anlitades målarmästare Sjönhult.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd sakristia i öster. Torn i väster. Ingång dels genom tornet samt dels genom mittingångar på nord- och sydfasad.

Uppförd av gråsten, putsad och vitkalkad. Tak och lanternin täckta med kopparplåt.

EXTERIÖR - Byggd efter 1838 års ritningar i nyklassicistisk stil. Tornets lanternin senare förändrad.

INTERIÖR - Kyrkorummets karaktär har förändrats kraftigt genom 1930- och 1950-talens renoveringar. Altarväggens stora målning av Pär Siegård tillkom 1957. Den höga altarnischen med kors och arkitektonisk inramning är ursprunglig men nu färgsatt i överensstämmelse med målningens färgskala. Ovanför altaruppställningens trekantsgavel fanns ursprungligen ett lunettfönster samt ovanför sakristiedörrarna runda blinderingar. Korbänkar, orgelfasad, läktare samt även delvis bänkinredningen härrör från kyrkans byggnadstid.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.