Stäng fönster Eskilstuna kn, NATTVARDEN 1 KLOSTERS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Kyrkan ligger norr om stadskärnan på motsatta sidan om ån med tre huvudportar mot söder i det dubbelkrönta tornhuset. Huvarna är kopparklädda och takfallen tegeltäckta över mörkröda fasadtegelmurar. Byggnaden står i sin helhet som ett konsekvent murningshantverk med ribbvalvslagna tak. Sidogångarna, innanför separata vapenhus med trappor till läktarna, går genom de kraftiga konterforpelarna och bildar en rundad koromgång. Väster om koret en tornprydd utbyggnad med entré från en bilficka vid Västergatan, genomfartsleden över bron. Utbyggnaden innehåller även dopkapell och sakristia. Mittemot på östsidan en likadan sidoentré som dessutom har motsvarigheter i både östra och västra vapenhuset. Interiören är helt i rött fasadtegel med slammade valvkupor. Fasta bänkkvarter av målat trä med volutformade bänkgavlar. Glasmålningar av Yngve Lundström.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990