Stäng fönster Uppsala kn, FJÄRDINGEN 34:1 GYMNASTIKHUSET I UPPSALA

Historik
Uppsala universitets gymnastik- och idrottsinstitution, kallad "Svettis", ligger invid Svandammen i centrala Uppsala. Svettis uppfördes efter ritningar av arkitekten Ture Stenberg. Ritningarna hade omarbetats flera gånger under 1900-talets första år, men år 1910 stod byggnaden färdig och kunde invigas. Huset är byggt i tegel, uppfört i två våningar och putsat i ljusrosa. Byggnaden är en god representant för den i början av 1900-talet vanliga jugendstilen med sina "knubbiga", asymmetriska former och släta, ljust putsade murytor. Gymnastikhuset har byggts om invändigt ett flertal gånger. Exempelvis har omklädningsrum för damer inrättats i efterhand, eftersom det i början av seklet var ovanligt med kvinnliga studenter. På 1930-talet tillbyggdes Svettis med en tennishall, ritad av arkitekten Ture Wennerholm. Hallen räknas till en av Uppsalas första funktionalistiska byggnader, men ingår, på grund av annan ägare, inte i byggnadsminnet. Svettis var vid uppförandet unikt med sina moderna lokaler och överlägset övriga samtida gymnastikinrättningar. Huset är ett bra och välbevarat exempel på en institutionsbyggnad för fysisk fostran och dessutom ett fint exempel på tidens jugendstil. Svettis fungerar än idag som det ursprungligen var tänkt, och utnyttjas dagligen av studenter och övriga Uppsalabor. Svettis förklarades som statligt byggnadsminne år 1993. Då Akademiska Hus AB sedermera övertog byggnaden, blev denna byggnadsminne enligt kulturminneslagen.