Stäng fönster Stockholm kn, URNAN 24 MIKAELSKAPELLET

HISTORIK FRÅN STOCKHOLMS STADSMUSEUMS KYRKOKARAKTÄRISERINGSPROJEKT.
Mikaelskapellet uppfördes 1913-14 och invigdes på nyårsdagen 1914, då under namnet Emauskyrkan med Lutherska Missionsföreningen som byggherre. Arkitekter var Höög & Morssing (Anders Johan Höög 1862-1930 och Gunnar Morssing 1878-1946), ett av det tidiga 1900-talets mest anlitade arkitektkontor. Bara under åren 1910-15 ritade kontoret drygt 50 flerfamiljshus i Stockholms innerstad. Höög har tillsammans med sin tidigare kompanjon, Victor Dorph, ritat ytterligare en frikyrka, det f d Messiaskapellet på Idungatan 4 år 1905. Exteriört har de två kapellen vissa likheter; båda ligger insprängda i vanliga bostadskvarter med ett korsprytt gavelparti mot gatan. Den ombyggnad av kyrkorummet som ägde rum på 1950-talet präglar det idag.
Redan på 1880-talet uppfördes på dagens Karlbergsvägen 76 ett bostadshus i vilket det inrymdes både en kyrksal och en handelsbod för Lutherska Missionsföreningen, Rörstrands missionshus kallat. Föreningen hade många medlemmar bland arbetarna vid den närbelägna porslinsfabriken Rörstrand. Med tiden blev missionshuset för litet och otidsenligt varvid Emauskyrkan uppfördes 1913-14, invigd på nyårsdagen 1914. Byggherre var Lutherska Missionsföreningen. I samband med att den nya Immanuelskyrkan uppfördes på Kungstensgatan 1970 såldes Emauskyrkan till S:t Matteus församling och kyrkan fick namnet Mikaelskapellet. Här bedrivs idag i huvudsak församlingens barn- och ungdomsverksamhet. En genomgripande ombyggnad på 1950-talet präglar kyrkorummet av idag.
KÄLLFÖRTECKNING
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet
BNA Byggnadsnämndens arkiv
SSM Stockholms stadsmuseums arkiv
Muntliga uppgifter från församlingen
Birkastaden, Röda Bergen, Rörstrand. Byggnadsinventering Stockholms stadsmuseum 1973, Stockholm 1973
Hall, T m fl, Stenstadens arkitekter. Sju studier över arkitekternas verksamhet och betydelse vid utbyggnaden av Stockholms innerstad 1850-1930, Stockholm 1981
Ljunggren, H, Hyddor och helgedomar i huvudstaden. Väckelserörelsens byggnader i Stockholm 1840-1990, Stockholm 1992
Nilsson, C, Kyrkguiden. Vägledning till kyrkorna i Stockholms stift, Stockholm 2001
Röda Bergen. Miljöprogram för ett riksintressant område. Stockholms stadsbyggnadskontor 1989
Stahre, N-G m fl, Stockholms gatunamn, Stockholm 1992.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms stadsmuseum 2007.

Nuvarande Mikaelskapellet vid Karlbergsvägen i Vasastan byggdes 1913-14 av arkitektfirman Höög & Morsing på uppdrag av Lutherska Missionsföreningen. Kapellet har haft olika benämningar, bl.a. Emauskyrkan och Immanuelskyrkan. Sedan nya Immanuelskyrkan byggts på Norrmalm 1970 inköptes huset av Matteus församling och sedan dess är kapellet annex inom denna. Kyrkorummet är inrymt i en av de övre våningarna i en tegelbyggnad omgiven av samtida bostadshus i nationalromantisk stil med putsade fasader och en liten planterad gård mot gatan. En hög trefönstergrupp i en frontespis ingår i kapellets bakre partier. Gudstjänstrummet ligger en trappa upp och är orienterat med koret mot gården i norr. Det har läktare på tre sidor och tredingstak. Lokalen restaurerades 1950 efter ritningar av Bengt Karlsson och Gustav Allert. Rummen på ömse sidor om altaret inrymmer sakristia respektive trapphus. Byggnaden inrymmer även församlingslokaler och bostad.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret