Stäng fönster Eskilstuna kn, HUSBY-REKARNE 9:1 HUSBY-REKARNE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HUSBY-REKARNE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i Rekarnebygden i regionen Mälarbygden. Kyrkan ligger ca 500 m sydväst om Skogstorps tätort på en långssträckt moränbildning som går mellan uppodlade dalgångar.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus, ett smalare kor i öster, sakristia på korets norra sida, gravkor på motsvarande plats i söder samt vapenhus framför långhusportalen i söder. Ursprungligen en romansk kyrka med rektangulärt långhus och smalare, lägre kor samt torn i väster. Senare under medeltiden, möjligen under 1300-talet men kanske först under 1400-talet, uppfördes i nordost en sakristia med tegelvalv. På 1400-talet tillkom vapenhuset prytt med rika blinderingar och mot medeltidens slut slog man tegelvalv i kyrkan. Möjligen kan tornet ha förhöjts under denna tid. 1643 byggdes gravkoret. 1738-39 genomgick kyrkan en stor förändring då långhuset förlängdes i väster och den västliga förlängningen påbyggdes ett torn. Tornresare var Sebastian Jacob från Stockholm.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Västtorn med svängd huv, avslutat av lanternin krönt av en spira. Gravkoret kröns av en lanternin med svängd huv. Vitputsad stenkyrka med plåttak. Ingångar i väster och söder. I interiören täcks sakristia, vapenhus och gravkor av ursprungliga tunnvalv. Kyrkorummet har senmedeltida tegelvalv, av vilka det östligaste i långhuset är ett stjärnvalv. Valven är täckta av målningar som sannolikt har tillkommit under tidigt 1500-tal. De kalkades över 1717 men framtogs åter 1902, dock med kompletteringar som i sin tur avlägsnades 1943. Predikstolen från 1644 har sedan 1902 nygjorda evangelistbilder i nischer på korgen. De ursprungliga bilderna togs bort 1787. I triumfbågen hänger ett krucifix från romansk tid.