Stäng fönster Gotland kn, SANDA S:1 M.FL. PETARVE VATTENSÅG OCH SÅGTORPET

Anläggningen består av ett såghus med vattenhjul och dammluckor samt ett sågtorp med bodar.
Petarve vattensåg är en av två bevarade vattensågar på Gotland som fortfarande är i funktionsdugligt skick och på ursprunglig plats. Såghuset är byggt 1890, i obehandlat resvirke under spåntak. Den bevarade interiören består av sågbänk, spånbänk, krossklinga och en kvarn. Hela kraftöverföringssystemet med olika vattenhjul finns bevarat i funktionsdugligt skick. Vid ån intill huset står det 6,5 m höga vattenhjulet, vilande på en kraftig kalkstenspelare. Sågbacken är en gräsplan för uppläggning av stock och virke.
Sågtorpet är ett inpanelat bulhus med spåntak med s.k. ofullständig parstugeplan. Det är sannolikt från 1700-talet, men har byggts om- och till i omgångar och avspeglar nu ungefär samma tidsepok som såghuset.
Till torpet hör en redskapsbod och ett garage i resvirke samt en trädgårdstomt med bevarade rabatter, trädgårdsland och fruktträd. Båda markområden omgärdas till stor del av band- och slantunar.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 2001-08-31. Dnr 221-3781-99