Stäng fönster Hässleholm kn, NÄVLINGE 1:2 NÄVLINGE KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
1853 påbörjades en ombyggnad av den gamla kyrkan efter ritningar av Carl Georg Brunius, bearbetade av ÖIÄ. Sedan de gamla valven rasat beslöts om en nybyggnad under ledning av byggmästare S Österberg, vilken utförde nya ritningar 1855. Kyrkan stod färdig 1856.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd sakristia i öster. Torn av samma bredd som långhuset i väster med huvudingång. Separat ingång till sakristian.

Uppförd av gråsten och tegel. Putsad och vitkalkad med oputsade tegeldetaljer i tornets trappgavlar. Tak av kopparplåt.

EXTERIÖR - Exteriören oförändrad sedan byggnadstiden. Utmärkande för exteriören är det breda tornet, som ansluter till Brunius utformning. Tornet blev dock något högre än Brunius avsett.

INTERIÖR - Kraftigt förändrad i och med 1957 års renovering, då skärmväggen mot sakristian revs och altaret med ny altaruppsats av Ture Thörn placerades i absiden. Ursprungligen var ett altarkors uppsatt mot skärmväggen. Sakristian flyttades samtidigt till tornets bottenvåning, där även vapenhuset inreddes. Tornrummet var tidigare i princip fyllt med bänkar och ej skilt från kyrkorummet. Den öppna bänkinredningen tillkom 1924. Orgelns fasad, från 1870-talet, är nu enda äldre inredningsdetaljen.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.