Stäng fönster Eksjö kn, EKEBERG 1:7 HULTS KYRKA

Historik
Hults kyrkogårds historik är kort. Kyrkan med kyrkogård anlades 1839-42 och ersatte då den medeltida kyrkan ca tre kilometer söder om den nuvarande. Vad som skett under de första åren med kyrkogården vet vi inte mycket om. I början har man troligen inte haft någon större kvartersindelning och senare har man följt en liknande indelning som finns på kyrkogården idag. När denna är ifrån är dock okänt.

En beskrivning av kyrkogården från 1930 berättar att det fortfarande finns stora ytor som inte har tagits i anspråk, främst de södra kvarteren. Kyrkogårdens familjegravar – som anses vara för få – ligger alla samlade utmed kyrkogårdsmurarna och inne i kvarteren ligger de allmänna gravarna, dvs gravar som grävdes i kronologisk ordning över en person utan att man tog hänsyn till var övrig familj låg. Dessa uppläts utan kostnad. I samma artikel beskrivs hur lönnar och aspar omger kyrko-gården, hur kvarteren och större familjegravar inramas av klippta ligusterhäckar. Många gravar beskrivs som välskötta och försedda med blommor men utan gravvård i form av sten eller kors. Dessa har istället bara markerats av en gravkulle.
Ett flygfoto från 1930-talet bekräftar den beskrivna bilden i artikeln. Fotografiet visar den västra delen av kyrkogården med små kvarter för allmänna linjen inramade av ligusterhäckar och i söder finns två större kvarter som nästan är helt outnyttjade. Varje mindre kvarter omgärdas dessutom av grusgångar, varav flera idag har såtts igen med gräs.

På flygfotot är det nordvästra hörnet inte taget i anspråk, vilket det dock skulle göras senare på 1940-talet. 1948 uppförs ett bårhus efter ritningar av länsarkitekt Malte Erichs. Några andra säkra årtal för större händelser på kyrkogården saknas. Bårhuset uppfördes med ett tjärat spåntak, idag ligger istället ett koppartak.

Andra förändringar som vi kan se utifrån en jämförelse med flygfotot men som vi saknar bestämda årtal för är när den tidigare kvarters- och gångindelningen övergavs till förmån för den nuvarande som helt bygger på öppna kvarter med rygghäckar. Troligtvis har en sådan ändring skett under 1960-talet, kanske senare. Även de grusgravar och grusgångar som ännu fanns i stor utsträckning när flygfotot togs, är idag borta – något som troligen skett successivt i arbetsbesparande syfte.