Stäng fönster Eksjö kn, EKEBERG 1:7 HULTS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Den medeltida kyrkan, riven 1842, som låg ca 3 km söder om den nuvarande, bedömdes redan på 1790-talet som för trång, och beslut fattades då om sammanbygge av ny kyrka gemensamt med Edshults församling. Beslutet mötte motstånd från församlingarna och nybygget förhalades, tills de 1832 fick tillstånd att bygga varsin kyrka. Kyrkan i Hult uppfördes 1839-41 efter ritning 1835, troligen av Axel Nyström, ÖIÄ, men med flera drag hämtade även från tidigare förslag till gemensam kyrka. Exteriören, med det vackert utformade nyklassicistiska tornet, är väl bibehållen. I interiören har tillkommit äldre inventarier och flera moderna inslag.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor i norr och torn i söder. Korpartiet är rakslutet, med en djup absid med mittfönster. Sakristia och förrådsrum i vardera hörnet. På långsidorna är ingången placerad mellan tredje och fjärde fönstret från tornet räknat; fönstret längst åt norr går till hörnrum. Huvudingång i tornet. Planen överensstämmer i stort med 1835 års ritning, utom att tornet där är indraget och altarpartiet har kvadratisk form. Byggd i sten, spritputsad med slätputs i omfattningar. Avfärgad i vitt, sockeln grå. Alla tak kopparklädda. Lanternin i trä, vitmålad.

EXTERIÖR - Långhuset är långt i förhållande till det relativt låga, men fint proportionerade tornet med öppen, graciös lanternin, krönt av korsglob. Ljudöppingarna med båge omgiven av dubbla pilastrar ("serliana"). Torningången med kraftig överliggare och lunettfönster. Långhusingångarna markerade med svagt framspringande risalit. Runda fönster i sydgaveln. En del detaljer avviker från bevarade ritningar, och torde kunna tillskrivas den anonyme byggmästaren.

INTERIÖR - Väggar och trätunnvalv vitputsade. Enligt äldre interiörbilder saknades altarprydnad. 1906 uppsattes den gamla kyrkans altaruppsats från 1673. Målningarna på absidväggarna tillkom 1964. På korväggen på ömse sidor om absidöppningen är dörrarna till bakomliggande rum inramade av pilastrar på höga plintar, krönta av frontoner över taklisten. Över dörrarna mellan pilastrarna två målningar av Ludvig Frid, "Kristus i Getsemane" och "Uppståndelsen" 1877. Slät altarring med förgyllda emblem, enkel rund predikstol med litet ljudtak, liksom övrig träinredning målad i två nyanser grått med guldlister. Fönster i smårutor med klarglas infattade i järnspröjs, som upptill bildar gotisk dubbelbåge. Fyra bänkkvarter, slutna mot mitten. Framför östra långsidans ingång, som igensatts, är gamla kyrkans predikstol från 1676 uppställd. Orgelläktare med slät bröstning. Orgel med verk byggt 1841 av Sven Nordström, Norra Solberga. Läktarunderbyggnad till fullt djup, klädd med stående vitmålad panel.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993