Stäng fönster Söderhamn kn, SÖDERALA PRÄSTBORD 2:1 SÖDERALA KYRKA

Historik
Kyrkan som antagligen har sin tillkomst under andra hälften av 1100-talet eller senast under 1200-talets första år. Portalen i södra korsarmen anses höra ihop med den ursprungliga byggnaden, den är daterad till tidigt 1200-tal och kyrkans tillkomsttid är därför osäker. Den har tidigare ansetts vara uppförd på 1100-talet. Kyrkan tillhör den såkallade Sigtunagruppen. Söderala kyrka är den bäst bevarade kyrkan från denna stilgrupp. Kyrkan är byggnadshistoriskt och arkitektoniskt mycket intressant och unik då den är den som i sin korsform är bevarad från byggnadstiden. De övriga kyrkorna i Sigtunagruppen är antingen rivna eller kraftigt ombyggda. Kyrkan har en korsform och är försedd med ett centraltorn. Den är byggd i ett sammanhang utom vapenhus och sakristia. Vapenhuset är tillbyggt under senmedeltiden och ombyggt vid sekelskiftet 1900. Sakristian tillkom 1711-12 och ersatte då en medeltida sakristia. Ovanför valvet på den södra korsarmsgaveln finns rester av medeltida ställningsvirke inmurat i murverket.
Kyrkan har genomgått två stora restaureringar under 1900 talet. Den första genomfördes 1903-04 och kyrkan genomgick då en stor förändring både interiört och exteriört. 1961 påbörjades nästa stora renovering som sträckte sig fram till 1963. Den leddes av professor Erik Lundberg. Nu gjordes återigen stora förändringar. Framför allt den fasta inredningen kom att få en mycket modern gestaltning och det är det utseendet som finns idag.