Stäng fönster Filipstad kn, NORDMARKSHYTTAN 1:370 M.FL. NORDMARKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NORDMARK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen i Nordmarks bergslagsbygd utbröts som kapellförsamling 1731 ur Färnebo.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i bruksbygden norr om Filipstad på en odlad höjd mellan Nordmarksälven och Sandsjöälven. Bergslagsmiljön är av medeltida ursprung och utgör riksintresseområde som även omfattar herrgården och kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den första kyrkan uppfördes 1727-31 och utgör den nu befintliga. Den timrade kyrkan har korsformad plan med tresidigt avslutat korparti i öster. År 1744 vidbyggdes en sakristia i öster och 1760 tillkom vapenhus framför de västra, södra och norra korsarmsgavlarna. Kyrkans planform har därefter förändrats i marginell omfattning.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Även kyrkans exteriör, med rödfärgad panel under branta, valmade och spånbelagda sadeltak är typisk för byggnadstiden. Ingångar via vapenhusen. Kyrkorummet täcks av korsade trätunnvalv. Av den fasta inredningen som successivt anskaffades under 1700-talet återstår predikstol från 1758-59 av Isac Schullström och altaruppsats från 1760-61, den senare i rik rokoko av för landskapet ovanligt slag. Kyrkans interiör omdanades märkbart 1875. Vid den därpå följande restaureringen 1938, utförd av Einar Lundberg, var avsikten att framhäva kyrkans 1700-talskaraktär, vilket framförallt avsåg en återgång av kyrkorummets och de fasta inventariernas färgsättning; i samband därmed återställdes även den gamla bänkinredningen samt en läktarunderbyggnad i väster tillkom.