Stäng fönster Dorotea kn, KYRKAN 1 DOROTEA KYRKA

Historik
I samband med att man bröt sig ur Åsele socken och bildade eget pastorat 1799 ändrades namnet till Dorotea, efter den dåvarande drottningen. Kyrkan placerades högt upp i samhällets norra del och kyrktornet är därför synligt på långt håll. Nedanför kyrkan i sydväst fanns fram till 1930-talet en kyrkstad. Gatunamnet Stallgatan minner fortfarande om de många kyrkstallar som låg där.

Den första träkyrkan från 1799 brann ner i samband med en restaurering 1932, så dagens kyrka är den andra på samma plats. Den uppfördes på de gamla grundmurarna 1932–34 och gavs många likheter med den gamla kyrkan.

Sedan den gamla träkyrkan brunnit ned bestämdes att en ny kyrka skulle byggas och att den skulle reveteras. Flera olika ritningsförslag togs in och man valde att anta stockholmsarkitekten Evert Milles förslag i enkel klassicistisk stil. Kyrkan uppfördes med regelverkskonstruktion och väggarna reveterades med vit grovkornig kalkputs. En del förutsättningar för kyrkans utformning bestämdes av platsen och återanvändningen av den gamla grunden, däribland måtten och dispositionen med torn i väster, kor i öster och utskjutande sakristia norr om koret. Men det fanns också önskemål från församlingsborna om likheter med den nedbrunna kyrkan.