Stäng fönster Sigtuna kn, HUSBY 8:1 M.FL. HUSBY GAMLA KYRKSKOLA

Historik
Kyrkskolan invid den medeltida kyrkan i Husby-Ärlinghundra är en av Sveriges första skolor på landsbygden. Huset uppfördes 1697 tack vare en donation från silvermästaren Jöns Eriksson, om vilket inskriptionstavlan över trappan berättar. Det gulputsade tegelhuset hade från början en enda våning som innehöll skolsal och lärarbostad om två kamrar med kök. År 1891 förlängdes huset mot norr och ytterligare en dörr upptogs, så att eleverna inte behövde passera lärarens bostad för att nå lektionssalen. Huset förhöjdes och erhöll sitt nuvarande topptak, klätt med tegel, och vindskupor byggdes med rundbågiga fönster, vars omfattningar bär drag av nyrenässans.
Byggnaden var socknens enda skola fram till 1926, då en ny skola stod färdig, men användes för undervisning ända in på 1970-talet.