Stäng fönster Karlstad kn, SYLLEN 1 VÄSTERSTRANDSKYRKAN

Historik
HISTORIK FRÅN SKYDDSBESLUT - Västerstrands kyrka byggdes 1977 efter ritningar av arkitekt Janne Feldt, Karlstad.
Kyrkan ingår i en anläggning med lokaler för kyrklig verksamhet i en stadsdel i Karlstads västra delar. Anläggningen har låga fasader i gult tegel och flacka takfall. Klocktornet är fristående. Det kvadratiska kyrkorummet ligger i komplexets sydöstra hörn med altaret diagonalt placerat i ytterhörn. Kyrkorummet kan vidgas åt angränsande salar.
Korpartiet är högt med ljusfall från en pyramidformad taklanternin och från smala ljusslitsar i väggarna, vilka liksom exteriören är murade i gult tegel. Den textila altarprydnaden är skapad av Anna-Lisa Odelqvist.

Beskrivningen hämtad från beslutet om skydd.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Väl sammanhållen, stor kyrkoanläggning i gult fasadtegel. Flacka takfall och rikligt med överljuslanterniner. Souterrängvåning mot biltrafikleden omedelbart söder om byggnaden. Entrén från parkmarken på nordsidan. Kvadratiskt kyrkorum med diagonal altargång. Koret i sydvästra hörnet är i nivå med kyrkorummet. Gemensamt golvmaterial av sintrade plattor. Väggar av gult fasadtegel. Träpanel i taket. Litet andaktskapell vid entrén med eget altare mot norr. Längs mittkorridoren en svit av fyra församlingssalar mot söder. De två närmast kyrkorummet avskilda med vikväggar. Bänkkvarter av kopplade stolar.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990