Stäng fönster Ödeshög kn, ÅBY 27:1 STORA ÅBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - STORA ÅBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Trehörna utbruten 1652.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, en sakristia i öster samt torn i väster. I: Den medeltida kyrkan, varav endast delar av tornet återstår, finns avbildad av Elias Brenner 1669. Kärnkyrkan bestod då att ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti. Sannolikt uppfördes kyrkan under äldre medeltid, men erhöll det kända korpartiet först efter en ombyggnad senare under medeltiden. Ett västtorn, det befintliga, härrörde av allt att döma också från äldre medeltid. Brenners teckning återger tornet som en helt egen byggnadskropp, vilket kan indikera att det föregick uppförandet av långhuset (jfr Husaby, Vg). Samma avbildning visar att tornet hade en säregen fris med små runda gluggar överst. Vid tiden för Brenners avbildning fanns även en sakristia på korpartiets norra sida, sannolikt av medeltida datum. Reparationer av kyrkans valv omtalas under 1600-talet. Riven, förutom tornet, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Den nuvarande kyrkan uppfördes med början 1756 efter en ritning av biskop Rhyzelius i Linköping och under ledning av Petter Frimodig, intill föregångarens kvarstående torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är högrest och har brutet valmtak klätt med koppar. Det höga tornet, nedtill medeltida men därefter reparerat och påbyggt, pryds av hörnkedjor och kröns av en dubbellanternin. Fasaderna är vitputsade. Det rymliga kyrkorummet får sitt ljus från stora rundbågefönster och täcks av ett högt trätunnvalv på en profilerad taklist. Väggarna är vitputsade. Interiören målades av J G Stoltz i Vadstena 1763-64. I sin helhet restaurerades kyrkan 1862-64 och 1937. Den trevåniga rikt utsirade altaruppsatsen i snidat trä är gjord av Johan Ullberg 1763. Den fyrkantiga predikstolen tillkom 1787. Orgeln byggdes 1779, verket byttes ut senast 1913 och renoverades 1959. Bänkinredningen är sluten.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Ett senmedeltida altarskåp finns bevarat. Kyrkan har en medeltida dopfunt i behåll, tillskriven anonymmästaren Bestiarius.