Stäng fönster Göteborg kn, BÖ 10:13 VILLA SOLTORPET

Historik
Villa Soltorpet uppfördes 1903 för skeppsredaren Werner Lundqvist efter ritningar av arkitekten G. Nordström, inom "Örgryte trädgårdsstad", ett villaområde som växte fram vid Örgryte nya kyrka omkring sekelskiftet. Villan, som är uppförd av panelat och rödmålat trä i en och en halv våning på hög stensockel, har drag av både jugend och nationalromantik. Den fasta inredningen är välbevarad; främst märks två rum med målningar av konstnären Ole Kruse, medlem av sällskapet "Bröderna", en sammanslutning av främst konstnärer, hantverkare och författare, som sammanträdde i villan och även givit gatan dess namn. Många av dekorationerna anspelar på sällskapets syften; genom dess verksamhet finns också en omfattande dokumentation i bild och text från byggnadernas första tid. Vid restaureringsarbeten 1983 har bl.a. ytterligare ursprungliga dekorationer tagits fram och återställts.
Till villan hör också en trädgård som i allt västentligt har sin ursprungliga karaktär. Här finns flera mindre, ursprungliga byggnader: lekstuga med dekorationer från 1912, hundkoja och utedass.