Stäng fönster Ulricehamn kn, KÄLLEBACKA 1:1 KÄLLEBACKA HERRGÅRD

Historik
Omkring 1675 lät överstelöjtnanten Anders Biörnsköld "bygga till säterie" på Källebacka. Huvudbyggnaden kom att inrymma sex rum och sal, enligt dåvarande byggnadsskick med låg takhöjd och små fönster. På 1750-talet påbyggdes en andra våning med högre takhöjd och högre fönster.
Huvudbyggnaden på Källebacka är en mycket välbevarad representant för 1700-talets herrgårdsbyggnader med sitt höga valmade tegeltak och klassicerande panelarkitektur med dekorativt utformade detaljer. Huset är timrat och klätt med gulmålad locklistpanel med vita omfattningar m m.
På 1750-talet utökades mangården med två flyglar, varav den östra är bevarad. Byggnaden har likartat tak som huvudbyggnaden samt rödfärgad locklistpanel och mångspröjsade fönster.
Från 1750-talet härrör även ett uthus av rödfärgat trä med vällingklocka på taket. Det inrymmer avträde med sju hål samt en vedbod. Vidare finns en källarvind.