Stäng fönster Lycksele kn, BJÖRKSELE 4:1 BJÖRKSELE KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Björksele kyrka är byggd av trä efter Edvard Lundqvists ritningar av byggmästaren Fällman. Den har rektangulär plan, spånklätt sadeltak och torn ridande på taknocken. Fasaderna är klädda med vitmålad, stående träpanel. kyrkorummets väggar och tak är klädda med träpanel. Pelare skiljer de låga sidoskeppen från det tunnvälvda mittskeppet. Koret är smalare och lägre än långhuset. Ovanför altaret sitter ett glasfönster, flankerat av klassiserande halvkolonner. Predikstolen är ritad av arkitekten.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1997. Kompletterat 2003.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Björksele kyrka är en rektangulär träkyrka med spånklätt sadeltak och torn ridande på taknocken. Fasaderna är klädda med vitmålad, stående träpanel. Fönstren är rektangulära och spröjsade.

Kyrkorummets väggar och tak är klädda med gråvit träpanel. Pelare skiljer de låga sidoskeppen från det tunnvälvda mittskeppet. Koret är smalare och lägre än långhuset. Ovanför altaret sitter ett glasfönster, flankerat av klassicistiska halvkolonner. Kyrkan har trägolv och en fast bänkinredning i öppna kvarter. Predikstolen är ritad av arkitekten.

Altartavlan är målad av J.M. Lindqvist 1930. Korfönstrets glasmosaik är komponerad av Gunnar Torhamn 1952

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998