Stäng fönster Valdemarsvik kn, GRIFTEGÅRDEN 1 M.FL. VALDEMARSVIKS GRAVKAPELL

FÖRSAMLING - VALDEMARSVIK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Ringarum 1919.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan byggdes för invånarna i Valdemarsviks köping, som tillhörde Ringarums församling. Egen församling 1919.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANTVECKLING - Den murade kyrkan uppfördes 1875-77 av byggmästare E Schütz och bestod ursprungligen av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti och en femsidig sakristia i öster. Ett sidoställt torn tillbyggdes i söder 1905-06 av Karl Flodin. Vid Ture Jangviks restaurering 1975-77 borttogs skiljeväggen mellan långhus och sakristia och altaret flyttades österut. En ny sakristia tillbyggdes på långhusets sydsida.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan, som är uppförd i en historiserande blandstil, har vitputsade fasader dekorerade med lisener och rundbågefriser. Långhus, kor och sakristia täcks av plåtklädda valmtak. Långhustaket vilar på en kraftig, profilerad taklist. Tornet kröns av en spira försedd med sidogavlar med urtavlor. Fönsteröppningar och ljudöppningar är rundbågiga. Ingång sker från väster, sidoingång finns på den norra sidan. Kyrkorummet har spegelvalv i trä. väggarna är vitputsade. Altaret är placerat i en svagt spetsbågeformad nisch. År 1917 restaurerades kyrkan av Axel Lindegren varvid nuvarande altaruppsats med altartavla målad av David Wallin och nuvarande predikstol tillkom. De tidigare altartavlorna målade av F H Liljeqvist 1877 flyttades, men hänger kvar i kyrkan. Kyrkan har en öppen bänkinredning.