Stäng fönster Uppsala kn, BÖRJE 2:1 BÖRJE KYRKA

Historik
Börje kyrka ligger strax väster om Uppsala i närheten av Librobäcken, som mynnar i Fyrisån. Kyrkan är uppförd av vitputsad gråsten och står under ett spåntäckt sadeltak. Själva kyrkorummet uppfördes under något av decennierna kring år 1300 och består av ett rektangulärt långhus med ett lägre och smalare, rakavslutat kor i öster. Sakristian vid korets nordmur är troligen byggd samtidigt. Senare, men kanske också före 1350, byggdes ett vapenhus intill långhusets sydmur. Här återfinns rikt profilerade tegelportaler, den ena i vapenhusets gavel, den andra mellan vapenhus och långhus. Två ursprungliga fönsteröppningar är bevarade, det lilla med klöverbladsformat krön i korgaveln och det tegelinfattade rundfönstret västra gavelröstet. Kyrkorummet hade från början treklövervalv av trä, men vid någon tidpunkt 1430-60 slogs här tegelvalv. Även vapenhusets valv är sekundära. På 1470-talet dekorerades valven i kor och långhus med kalkmålningar som tillhör den s k Tierpsskolan. 1600-talet innebar att läktare och sluten bänkinredning utfördes, likaså predikstolen som dock blivit förändrad sedan dess. Under 1700-talet vitputsades exteriören, som tidigare varit obehandlad, nya fönster togs upp för att göra interiören ljusare och målningarna överputsades. 1911-12 genomfördes en omfattande renovering då bl a bänkarna fick bredare sittbräden och all fast inredning ommålades i vitt. År 1953 framtogs och konserverades de övermålade valvmålningarna. 1959 genomfördes en exteriör renovering då bl a kyrkan fick ny puts. Både exteriör och interiör präglas starkt av medeltid. Intrycket förstärks inte minst genom kalkmålningarna i de höga valven.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996-1999