Stäng fönster Mark kn, ÅSLETORP 2:1 FÖRLÄGGARGÅRDEN KÄLLÄNG

Historik
Gården har fungerat som förläggargård från 1840-talet till in på 1900-talet. Även vävnad har förekommit här och väveriet utgjorde Örby sockens första industribyggnad. Huvudbyggnaden från 1830-talet samt de fasta flyglarna är uppförda av timmer i två våningar och klädda med vitmålad locklistpanel under tegeltäckta sadeltak. Huvudbyggnaden har framskjutet mittparti med kolonner, balustrad och triangulär fronton. Den senare samt byggnadens gesimser är dekorerade med tandsnitt. Huvudbyggnaden har sexdelad plan.
Till gården hör även en ladugård från 1851 och ett magasin från 1900, båda av sten och delvis putsade, delvis klädda med vitmålad lockpanel, vidare fd mejeri och en källare av putsad sten, båda från 1850-talet, samt ett vagnslider från samma tid av trä med rödfärgad locklistpanel.
Ur Byggnadsminnen 1961-1978

Vävnadsförläggare var Magnus Johansson som startade och drev väveriet som ett manufakturverk med endast handdrivna vävstolar. Tillverkningen som franförallt bestod av dukar pågick här fram till 1880 då verksamheten övertogs av Ludvig Andersson som började med mattillverkning.

Andersson-Palmqvist: Decentraliserad Textilindustri 1979-80 Konsthögskolans arkitekturskola