Stäng fönster Göteborg kn, VASASTADEN 12:8 KV FURAN

Historik
I planen för stadens utvidgning 1866 avsattes bl.a. "Annebergskvarteret" runt det s.k. Bolanderska berget - på landeriet Annebergs ägor söder om Vasagatan - till villastad. I enlighet med planens intentioner anlades 1878-81 den pittoreska "Tjänstemannastaden" med trävillor i Föreningsgatans kuperade terräng. Området vann stort erkännande, inte minst utomlands. Annebergskvarterens nordöstra del (i nuvarande kv. Furan) mot Vasagatan och Viktoriagatan ligger granne med stenstadskvarteren; här uppfördes under 1880- och 90-talen större villor eller fritt liggande bostadshus i fyra eller fem våningar av sten. Effekten av den ökade exploateringen mildrades av trädgårdarna och den framskymtande bergnaturen innanför bebyggelsen.
Fastigheten Vasastaden 12:8 tillkom genom delning av en större villatomt. Vid tomtindelningen reglerade staden i sina villkor bebyggandet med två fritt liggande byggnadskomplex. Den påkostade stenvillan från 1876 med parliknande trädgård fick lämna plats åt tre hyreshus i fem våningar (Viktoriagatan 15A och 15B uppfördes som dubbelhus). Byggmästare Ernst Friman uppförde 1893 den aktuella byggnaden på tomten n:r 87 i 13:e roten (Viktoriagatan 15). Byggherren drev sedan 1885 firman Ullgren & Friman efter kompanjonen J.A. Ullgrens död. Firman var en av Göteborgs mest välrenommerade i byggnadsbranschen med specialitet på förnäma stenhus. Ernst Friman bör vid byggnadstillfället ha nått toppen av sin karriär och skydde synbarligen varken möda eller kostnader för att få en högkvalitativ slutprodukt med hjälp av den ansedde arkitekten C.F. Ebeling. Läget vid foten av Bolanderska berget torde ha varit ett av de mest exklusiva utanför Vallgraven. Viktoriagatan 15 låg granne med stadens förnämsta villor där bl.a. stadstjänstemän i hög ställning hade sin bostad: stadsarkitekt Viktor von Gegerfelt, arkitekt Hans Hedlund, rådman F.M. Colliander m.fl.

KÄLLA: Staffan Sedenmalm: ur "Beslut - Byggnadsminnesförklaring", Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 1998-10-27, Dnr 221-35157-98.