Stäng fönster Gotland kn, ÖSTERGARN KATTHAMMARS 1:13 KATTHAMRA

Historik
Katthamra är en av Gotlands mest kända gårdar. Detta hänger dels samman med att byggnaderna är uppförda i en för ön sällsynt herrgårdsstil med storartad invändig målningsskrud av Jonas Torssén, dels hänger det samman med namnkunniga ägare som Jacob Dubbe och släkten Hägg. De senare kom att inneha Katthamra i 150 år. Under gårdens glansdagar, på 1700- och 1800-talen, kom den huvudsakliga inkomsten från kalkhanteringen.
Bebyggelsen omfattar bl.a. manbyggnad, söder- och norrflygel, vedbod med bodlänga och dass, hönshus, tvättstuga, smedja, trädgårdsdass, storgårdsdass, källare, vandrarhem samt kalklada. Hit hör även hägnader i trä och sten med grindstolpar, portar och grindar samt statyer, brunn, dammar och flaggstång samt tomtmark.
Manbyggnaden, ett stenhus, byggdes som parstuga på 1700-talet. Byggnaden erhöll 1805 en hög övervåning med brutet och valmat tak som senare tillfogades en liten välvd frontespis på vardera långsida. Entrén är ovanligt påkostad i en gustaviansk utformning med en stor staty av Diana placerad i en välvd nisch ovanför dörren.
Manbyggnaden flankeras av två envåniga stenflyglar med vardera tre branta tegeltäckta takfall, varav takfallen inåt gården har säregna barockfrontespisar från 1700-talet. Flyglarna fick under 1800-talets senare hälft påbyggnader bestående av utvändiga trapphus och arkader i trä. Den södra flygelns nedervåning har tidigare varit brygghus och källare, i nyare tid inredd till pub och restaurang med det stora spiskomplexet bevarat. Vindsvåningen består av konstnären och arkitekten Axel Herman Häggs ateljé. Norra flygeln är inredd till bostad.
Manbyggnad och flyglar sammanbinds med portar i trä med snidade överstycken. Trädgården omges av trästaket på stensocklar samt av stenmurar med putsade stengrindstolpar.
På storgården finns två gårdsflyglar, ritade av Axel Herman Hägg, med rödfärgade träväggar med locklistpanel och spåntak. Till norra storgårdsflygeln är tillfogat en bodlänga med oregelbundet takfall och dass i samma stil. Strax utanför finns ytterligare ett dass med kvadratisk plan och med 4-sidigt takfall i likartad utformning. Intill finns en källare i sten med tegeltak.
Mellan gårdsflyglarna står vandrarhemmet i sten under tegeltak, från ca 1951.
Mot sydväst, i trädgårdens utkant, finns en tvättstuga i sten under tegeltäckt pulpettak, ett panelat dass i trä med lanterninförsett papptak samt en f.d. smedja (numera sommarstuga) i sten under tegeltak.
Vid gårdens uppfart står den stora kalkladan/magasinet från 1880-talets början. Ladan är uppförd i i sten under brant tegeltak. Härifrån går en allé upp till gården kantad av staket och två fiskdammar.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1999-01-19. Dnr 221-2309-98