Stäng fönster Karlskrona kn, KVARNEN 3 LYCKEBYBRON

Historik
Den stora stenbron över Lyckebyån uppfördes på 1780-talet i anslutning till de industrier utmed ån som amiralitetskollegiet drev för flottans försörjning. Den stod färdig 1790.
Bron, som är uppbyggd på två små och ett stort spann, konstruerades och ritades av överdirektören vid flottan, Daniel af Thunberg.
Bron är uppförd intill det dammbygge och det vattenverk som byggdes på 1710-talet och som konstruerades av Christoffer Polhem. Brons bägge sidospann är konstruerade och avsedda för industriernas kraftförsörjning.
Flera renoveringar av bron har utförts, senast 1973. Trots bl.a. förstärkningar av brospannen med betong och asfaltering och breddning av körbanan är bron välbevarad sedan byggnadstiden.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1995-06-16, Dnr 221-5448-91