Stäng fönster Arvika kn, GRYTTERUD 2:2 MANGSKOGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - MANGSKOG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Mangskogs kapellförsamling bildades 1705 som en utbrytning ur Brunskog. Befolkningstal 1805: värdet avser 1810.

LÄGE OCH OMGIVNING - En första träkyrka uppfördes på mark tillhörig hemmanet Grytterud-Rinnen. Den efterträddes ca 100 år senare av den befintliga stenkyrkan, belägen c:a 1,5 kom norr om platsen för den gamla kyrkan.. Kyrkan ligger fritt och synligt i utkanten av odlingsbygden i ett skogsområde över högsta kustlinjen nordost om Arvika.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (MANGSKOGS KYRKPLATS). Vid arkeologisk undersökning har delar av grunden till en träkyrka, uppförd 1705, påträffats. Kyrkans mått och planform kunde bestämmas, en salkyrka med tresidigt avslutat korparti. I ett visitationsprotokoll från 1724 omtalas att man påbörjat ett kyrktorn. Riven i samband med att ny kyrka stod färdig på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes efter ritning utförd av H. Måsbäck, stadfäst av konungen 1805. Kyrkan påbörjades ett par år senare och stod färdig 1813. Den består av ett rektangulärt långhus, en utbyggd sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans planform och exteriör är karakteristisk för sin byggnadstid. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Tornet kröns av huv och lanternin, de övriga byggnadskropparna har valmade sadeltak. Ingång i väster via tornets bottenvåning (ursprunglig sydportal numera igenmurad). Kyrkorummet täcks av en flackt trätunnvalv med profilerad taklist. Altaruppsatsen, bevarad från den gamla kyrkan, utfördes 1757 av Isak Schullström. Interiören har genomgått flera restaureringar under 1900-talet, varvid inredningen successivt förändrats och förnyats. År 1916 utfördes en restaurering med Bror Almqvist, varvid den nuvarande predikstolen tillkom (tidigare altarpredikstol). Ytterligare en restaurering utfördes 1957-58 efter förslag av arkitekt Ragnar Jonsson. Den öppna bänkinredningen med raka gavlar erhöll sannolikt sin nuvarande form vid 1950-talets restaurering.