Stäng fönster Vännäs kn, VÄNNÄS 35:1 VÄNNÄS KYRKA

Historik
Vännäsby är en medeltida jordbruksby, som ligger vid sammanflödet av Umeälven och Vindelälven. När välståndet ökade under 1800-talet väcktes tanken på att bygga en egen kyrka, för att slippa resa de 23 km till sockenkyrkan i Umeå. Redan innan kyrkan var klar blev man 1822 annexförsamling under Umeå landsförsamling och 1834 bildades ett eget pastorat. Vännäsby blev därmed sockencentrum och sedermera säte för Vännäs kommun. Denna ställning förlorades dock i samband med stambanans tillkomst på 1890-talet. Då förlades det nya stationssamhället ett par km västerut. Det blev en viktig järnvägsknut, och övertog både ortnamnet Vännäs och rollen som kommunens centrum, medan den äldre jordbruksbyn så småningom fick heta Vännäsby. Denna utveckling delar Vännäs med åtskilliga orter längs norra stambanan. Att Vännäsby var socken-centrum under 1800-talets början är således anledningen till att Vännäs gamla kyrka ligger i Vännäsby, medan en ny kyrka, Johanneskyrkan, uppfördes i Vännäs 1960. Under 1900-talet har Vännäsby växt kraftigt med nya villaområden tack vare närheten till Umeå.