Stäng fönster Nyköping kn, LIDS KYRKA 1:1 M.FL. LIDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LID

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger på den centrala delen av sörmländska sjöplatån. Kyrkan som ingår i riksintresseområde ligger på ett litet impediment i utkanten av en väl avgränsad odlingsbygd. Intill kyrkan ligger församlingshem, skola och en före detta äldre handelsbod. Senmedeltida stiglucka med trappa upp till en öppning; troligen ett slags arrangemang för utomhuspredikningar.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan består av ett rektangulärt långhus, ett smalare, rakt avslutat kor och sakristia i norr. Kyrkan uppfördes omkring 1200 och är till stora delar bevarad. Troligen på 1400-talet försågs den med sakristia och omkring år 1600 förlängdes kyrkan västerut. Ett vapenhus från senmedeltidens har funnits i söder, vilket revs 1825 när västportalen bröts upp.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Det inre av den vitputsade, tornlösa, sadeltäckta kyrkan nås genom ingången i väst. Interiören belyses av stora fönster i öster och söder. Nordväggen är fönsterlös, något som tillsammans med de rikt bemålade 1400-talsvalven förstärker den medeltida prägeln. Kalkmålningarna är utförda av Albertus Pictor, som här även efterlämnat ett självporträtt. De är sannolikt från 1460-talet, och togs, ännu välbevarade, åter fram vid en restaurering 1953. Då återställdes även delvis den tidigare avlägsnade triumfbågen och bänkinredningen tillkom. Långhusets västliga 1600-talsförlängning har ett samtida valv.